top

Something new

Something new

The best thing to hold onto in life is each other

Audrey Hepburn

De jurk!

Oké, laten we eerlijk zijn! Ja, het belangrijkste is dat we elkaar het ja – woord geven en een bijzondere dag hebben met onze kinderen, vrienden en familie. Tuurlijk, deze dag staat vooral in het teken van onze liefde voor elkaar, maar eerlijk…stiekem gaat het toch ook wel een beetje over DE JURK!

Vroeger wilde ik graag een baljurk of een Disney – achtige jurk met veel glittertjes, steentjes en strikjes. Een tiara, 5 meter sluier, lange handschoenen en de “bling – bling” sieraden. Toen ik iets ouder was, zo begin 20,  wilde ik de jurk uit de “november Rain” clip van Guns ’n roses. Kort van voor en lang van achter (een beetje zoals die kapsels uit de jaren ’80), een paar hoge laarzen eronder en misschien een bikerjasje met studs. De laatste jaren waren mijn ideeën over de jurk (gelukkig) wat minder extravagant, maar nog steeds had ik een duidelijk plaatje voor ogen. De perfecte jurk zou van kant zijn, met kapmouwtjes en een keyhole rug hebben. De baljurk was vervangen voor een “trumpet” of “mermaid” model, waar mijn lengte mooi in uit zou komen. De jurk moest ook een vintage tintje hebben, want dat zou het thema van onze bruiloft worden.

De zoektocht

Avond na avond heb ik jurken online bekeken, moodboards aangemaakt en jurken met elkaar vergeleken. Tijdens een etentje kreeg ik de tip om eens bij bruidszaak Nama nama  te kijken. Dit heb ik die avond meteen gedaan en ik was verkocht. Nama nama heeft originele en unieke trouwjurken uit verschillende tijdperken. Je kunt zomaar verliefd worden op een originele trouwjurk uit de jaren 50, of een antieke edwardiaanse rok met veel kant. Ik wist het meteen, daar ga ik mijn jurk vinden en de afspraak was dan ook zo gemaakt.

17443DF1-D938-4A80-BEBC-FCC98E03058E

De afspraak

Samen met mijn moeder en beste vriendin zaten we een paar weken later in het prachtige stadje Thorn. Ik had mijn verwachtingen op het vinden van een trouwjurk laag. Met mijn 1, 83m was de kans namelijk klein dat ik in een jurk zou passen uit een tijdperk waar vrouwen gemiddeld 30 cm kleiner waren.
We liepen het straatje in en stonden al vrij snel voor een uiterst charmant winkeltje.

273A40AD-C6E0-4CE5-B618-F15F745FCD18

De sfeer bij binnenkomst was onvoorstelbaar. De ruimte was gevuld met originele brocante spulletjes en aan weerszijden hingen alle jurken. Mijn moeder stond met haar mond open en realiseerde zich daar dat dit “echte oude jurken waren” en geen jurken die hooguit geïnspireerd waren door andere tijdperken.

Ik liep langs rekken vol kanten, geborduurde of gebreide jurken en rokken, de een nog mooier dan de ander. Mijn hart sloeg over van de sfeer en het zien van deze verzameling. Nathalie liet een aantal stijlen zien zodat ik daarna een eerste keus kon maken om te passen. Een aantal jurken vielen bij voorbaat inderdaad al af door de mijn lengte (ik had dan een tuniekje gehad;)), maar tot mijn grote blijdschap bleef er meer dan genoeg keuze over en konden we het pashokje in.  Zou het dan toch lukken om hier een jurk te vinden?

De eerste 2 jurken die ik paste, waren me ook nog te klein, maar de kanten overjurk uit de jaren 50 paste me mooi. Dit was een 3/4 jurk van kant met daaronder een onderjurk. De jurk had de mouwtjes en het kant, maar niet de keyhole rug. Toen ik mijn hakken aan deed, een riempje om en een krans in mijn haren, dacht ik dat ik mijn jurk had gevonden, dit was heel bijzonder!
Er hingen echter nog meer mooie jurken, dus toch weer terug het pashokje in. Ik had prachtige jurken aan, maar bij de een was het kant mooi, maar de halslijn moest aangepast worden. Bij de andere was de vorm mooi, maar miste er ‘iets’. Ik kwam toch terug bij de kanten overjurk uit de jaren 50, tot mijn oog (weer) viel op de collectie fairtrade jurken die Nathalie heeft hangen. Ik had deze collectie online gezien en was verliefd op een van deze jurken, maar deze was net buiten mijn budget. Ik had met mijn entourage ook afgesproken dat ik niks uit deze collectie zou passen (braaf volgens de tip van Randy van “SYTTD”), om teleurstellingen te voorkomen. Na licht aandringen (en hulp) van mijn moeders kant, toch in de jurk gestapt, onder het mom: dan kunnen we deze jurk afstrepen en vergeten.  Dit ging toch even anders! Vanaf het moment dat ik in de jurk stapte, Nathalie hem dicht deed en ik hem aanvoelde wist ik het: DIT IS MIJN JURK! Gelukkig was dat gevoel er ook nog toen ik in de spiegel keek. Alle twijfel was weg, er hoefde niks meer gepast te worden en de champagne werd gehaald. Ik had mijn jurk en hij lijkt niks op het plaatje dat ik vantevoren had, hij is 100 x beter dan dat.

Geen “Something old” maar wel een “Something new (and fairtrade)”.

Comments: 1

 • Jolan

  reply
  27/11/2018

  Geweldige ochtend/ middag gehad. Prachtige jurken gezien met daarin een nog mooiere dame! En inderdaad de sfeer in deze zaak is ongeëvenaard.
  Bedankt dat ik erbij mocht zijn!
  Liefs Jolan

Leave a Comment